Zdravé alternativy slavných cukrovinek – aneb nebojte se hřešit

Chuť na sladké přepadne občas každého z nás. Naše tělo si zkrátka ke svému správnému fungování žádá i cukr. Toto hřešení nemusí být ale vždy zrovna nejlepší variantou, hlavně v případě, že trpíte například cukrovkou anebo si chcete udržet své těžce vydřené křivky a po pozření jakékoli sladkosti vás ihned pronásledují výčitky, které vás ve finále donutí k tomu, zase tuto získanou energii spálit, abyste náhodou nepřibrali. No jo, ale co teď? Jak se vzdát své nejoblíbenější sladkosti, která vám vždy zaručila uklidnění ve stresové situaci? Zkuste některou ze zdravějších variant/alternativ!

Kokosovou kuličku naplněnou sladkým jemným krémem a uvnitř schovaným oříškem, jistě nemusím dlouho představovat. Její chuť se pro milovníky kokosu jeví zkrátka jako dotek nebe. Problém je, že jsou tak hříšně dobré, že nám naše chuťové buňky nedovolí zůstat pouze u jedné jediné porce. Říkáte si, že přece nemůže existovat nic tak dobrého ve zdravějším provedení? Tak to dovolte, abych vás vyvedla z omylu a seznámila s kokosovým krémem https://www.nakliceno.cz/kokosova-masla-a-kremy/, který vyniká stejnou lahodností a také jemností. Tento krém se vyrábí lisováním kokosu, jehož zbytky zde zůstávají a tvoří tak úplně jinou chuť než kokosový olej. Přidávat si tento krém můžete do kaší, mazat si jej na chleba, nebo prostě a jednoduše na něj, jak se říká naletět, s lžičkou v ruce.

kokosový zákusek

No jo, ale co taková tyčinka jako Mars nebo Snickers? Žádný problém! Jediné, co budete potřebovat jsou například mandle rozmixované s datlemi. Z této směsi vytvoříte základnu pro tyčinku, kterou potřete arašídovým máslem nebo krémem (přidat můžete také kousky arašídů) a celý výsledek zalijete kvalitní čokoládou nebo hmotou z kakaa a kokosového oleje. Koneckonců na internetu naleznete další velkou spoustu receptů na tuto zdravou variantu.

karamelový krém

Dovolte abych je ještě na malou chvíli vrátila ke kokosu a dala vám hádanku. Která sladkost se vám vybaví, když řeknu, že se uvnitř nachází sladký strouhaný kokos, jehož povrch je namočen v rozplývající se mléčné čokoládě? Všichni už jistě tušíte. Ani zde nemusíme zanevřít na zdravou variantu. Na náplň budete potřebovat samozřejmě strouhaný kokos, do kterého přidáte například rozemleté kešu oříšky, nebo kešu krém a na sladkou příjemnou chuť kokosový cukr, jež je zdravější alternativou cukru klasického. Jako polevu můžete opět použít rozpuštěný kokosový olej a kakao nebo kvalitní hořkou čokoládu. Vaše chuťové buňky budou s výsledkem jistě spokojené.

Poslední alternativou, o které se zmíním, jsou zdravé cookies. Pokud jste na domácí pečení této původem americké dobroty zvyklí, jistě to pro vás nebude žádný problém. Stačí pouze nahradit klasickou bílou mouku například špaldovou anebo ovesnou, místo cukru zvolit zdravější variantu třeba v podobě medu, mléko vyměnit za rostlinné a čokoládu dodat v hořké variantě. Pro chuť jistě nebudou na škodu ani kousky libovolně zvolených oříšků.